Publicerad 6 oktober 2011 

Steve Jobs avled i går, 56 år gammal (February 24, 1955 – October 5, 2011) .
Karismatisk visionär och hänsynslös perfektionist – Apples medgrundare Steve Jobs har gjort avtryck i historien.

Efter sin bortgång hyllas han nu världen över.

Teknikjätten Apple tillkännagav “med djup sorg” att Steve Jobs avlidit. “Steves briljans, passion och energi var källan till otaliga innovationer som berikat och förbättrat allas våra liv. Världen är oändligt mycket bättre tack vare Steve”, hette det i uttalandet.

Jobs dog på onsdagen 56 år gammal. Han växte upp i Kaliforniens Silicon Valley, hoppade av college och grundade Apple 1976 tillsammans med vännen Steve Wozniak. Under hans ledning har företaget utvecklat storsäljare som Appledatorn, Ipod, Iphone och Ipad. I många hyllningsord talades om att han revolutionerat vårt sätt att kommunicera och ta del av information och underhållning.

Han var inte bara visionär utan beskrivs även som en stenhård affärsman med en passion för minimalistisk design och sinne för reklam.

Men hans liv har inte bara varit en framgångssaga. Han adopterades bort som nyfödd, tvingades bort från Apple i mitten av 1980-talet och drabbades av cancer efter att ha nått toppen.

Steve Jobs diagnosticerades redan 2004 för en ovanlig form av cancer i bukspottkörteln. Efter flera års sjukskrivning återkom han 2009 som vd efter en levertransplantation. På grund av sjukdomen lämnade han vd-posten i augusti i år men stannade som styrelseordförande.

Apples vd Tim Cook, som tog över posten efter Steve Jobs i augusti, sade i ett uttalande att “Apple har förlorat en visionär och kreativt geni, och världen har förlorat en fantastisk människa”.

“Steve lämnar efter sig ett bolag som bara han kunde ha byggt, och hans anda kommer för all framtid att vara Apples grund”.

Utanför Apples högkvarter i Cupertino, Kalifornien och vid Apple-butiker runt om i USA samlades människor för att hylla Steve Jobs. De lade ner blommor, tände ljus och lämnade meddelanden.

Utanför en Apple-butik i San Francisco höll flera upp bilder av Jobs på sina Ipad. Vid en butik i New York fick bilder av Jobs bilda ett provisoriskt minnesaltare, som sörjande förevigade med sina Iphone.

Även i Australien samlades människor vid Apple-butiker.

I Kina, där varumärket Apple är mycket populärt, lades nästan 35 miljoner hyllningar till Jobs ut på internet timmarna efter nyheten om hans död.

En ung man hade kört i över en timme för att överlämna en bukett vita liljor till de anställda i en Apple-butik i Shanghai, en av fem i Kina.

– Han var en stor man. Han förtjänar att bli ihågkommen, sade mannen, som inte ville uppge sitt namn.

Sociala medier som Twitter svämmar över av inlägg om Applegrundaren bortgång. Ämnet var på morgonen det mest omskrivna både i Sverige och i världen som helhet, enligt Twitters egen trendindikator.

En av alla dem som hyllar Jobs är finländska Nokias vd Stephen Elop. Även om Jobs har gått bort lever hans “passion för enkelhet och elegans” kvar, menar Nokiachefen.

“På Nokia är allas tankar hos hans vänner och familj”, skriver Elop i ett Twitterinlägg.

Även i Sverige reagerar många på Steve Jobs bortgång.

– Jag har den största respekt för det han gjort och det han har byggt upp. Det är en sorgens dag för mig, säger tidningen MacWorlds chefredaktör Andreas Leijon.

Han tror att Steve Jobs kommer att hedras även i Sverige.

– Det tror jag absolut. Inte i samma utsträckning som i USA, men vi märker redan att vår Facebook-sida svämmas över av kondoleanser. Det kommer bli stort. Jag tror många tar det här personligt. Många har ett känslomässigt band till Steve Jobs. Det är otroligt häftigt – och samtidigt lite läskigt, beroende på hur man ser det.

Hemliga uppfinningar

IT-geniet har lämnat hemliga uppfinningar och planer till företaget för minst fyra år framåt.

Jobs arbetade stenhårt till slutet. De plågsamma sista månaderna i livet la han all sin kraft på Icloud-projektet. Det ger Apple-användarna möjlighet att lagra musik, video och annan data nästan var som helst i cyberrymden.

Gjorde ritningar

Steve Jobs försäkrade sig om att ritningar över kommande produkter skapades år i förväg.

På ritborden i Apples laboratorier i San Francisco finns enligt flera källor redan:

  • Nästa generations Ipod, Ipad och Macbook.
  • En ny Iphone, som enligt brittiska The Times släpps i slutet av nästa år eller i början av 2013, och helt kommer att förändra branschen.

– Det blir den produkt som Jobs kommer att bli ihågkommen för, säger en uppgiftslämnare.

Hemlig utbildning

  • Iteve? Det spekuleras i att Jobs redan dragit i gång planer för tv, en av de få kvarvarande medieindustrier som inte förändrats. Sägs kunna bli lika revolutionerande som Ipoden.
  • Dessutom – ett hemligt utbildningsprogram, som enligt källor i Los Angeles Times ska lära Apples chefer att tänka som IT-geniet, för att säkra företagets världsdominans.

– Tanken var att använda det som är unikt med Apple och skapa ett forum som kan förmedla den sortens ”dna” till framtida generationer av Appleanställda, säger en före detta Apple-chef till LA Times.

Steve Jobs var känd för sin innovation och sin enhetliga klädsel. Foto: Scanpix

Steve Jobs var känd för sin innovation och sin enhetliga klädsel. Foto: Scanpix

Hemligheten bakom Applegrundarens polotröja

2011-10-15 | Publicerad 11:18 

Applegrundaren Steve Jobs var känd, inte bara för sina innovativa produkter, utan också för att han sällan visade sig offentligt utan sin svarta polotröja. I den nya biografin som släpps avslöjas att Jobs klädval var långtifrån en slump.

Den amerikanske affärsmannens klassiska uniform med kostym och slips var ingenting för Apple-grundaren Steve Jobs. Istället var det Levis-jeans, sneakers av märket New Balance och den eviga svarta polotröjan han valde att bära under sina offentliga framträdanden.

Att det var just polotröjan som Steve Jobs gjorde till sitt var ingen slump, det avslöjas i ett utdrag ur den kommande biografin om den numera bortgångne Aple-vd:n, som publicerats på sajten Gawker.

Enligt biografin började det hela med att Steve Jobs under Apples tidiga år, inspirerad av de anställda på den japanska elektroniktillverkaren Sony, bestämde sig för att introducera en enhetlig uniform för Appla som jobbade på Apple.

Den som Steve Jobs valde för att skapa den nya uniformen var den japanska designern Issey Miyake. Men idén blev ingen hit bland Apples anställda. Den vanligtvis populära Jobs blev utbuad av sina egna anställda då han presenterade idén, och prototypen av den väst som skulle utgöra huvuddelen av uniformen.

Men idén om en enhetlig uniform och vad en sådan representerade i termer av företagsestetik och tillhörighet levde kvar hos Jobs. Eftersom han själv var ett stort fan av Issey Miyakes polotröjor bad han om några stycken, och fick runt 100 exemplar skickade till sig.

”Det är vad jag har på mig. Jag har tillräckligt många för att de ska räcka resten av mitt liv”, skall Steve Jobs ha berättat för sin levnadstecknare.

Advertisements