Alfred Nobel: Ynkligt halvliv, borde ha kvävts av människovänlig läkare när han tjutande gjorde sitt inträde i livet. Största förtjänst: Att hålla naglarna rena, att aldrig ligga någon till last. Största fel: Att sakna familj, glatt humör och god mage. Största och enda anspråk: Att inte bli levande begraven.

Så beskrev Alfred Nobel sig själv. En lysande vetenskapsman, men också en ensam man som ständigt var på resande fot. Av Victor Hugo blev han kallad “Europas rikaste vagabond”.

Till St Petersburg
Alfred Nobel föddes i Stockholm den 21 oktober, 1833, men redan när Alfred var nio gick flyttlasset till St Petersburg. I Ryssland levde sedan några år Alfreds far, Immmanuel Nobel, som flyttat dit efter att hans företag gått i konkurs.

I St Petersburg fick Alfred Nobel en förstklassig utbildning och vid 17 års ålder talade han fem språk flytande. Mot sin fars vilja hade han dessutom utvecklat ett stort intresse för engelsk litteratur, ett ämne som fascinerade honom lika mycket som kemi och fysik.

Såg nitroglycerinets potential
Fadern, som ville att Alfred skulle studera kemi, sände honom till Paris för vidare studier och det var här som Alfred kom att möta Ascanio Sobrero, italienaren som upptäckte nitroglycerinet.

Det explosiva ämnet tilltalade Alfred och han såg dess potential. Det var Alfred Nobel som kom att utveckla nitroglycerinet så att det blev användbart vid sprängningar och konstruktionsarbete.

Provsprängningar på Söder
1863 återvände Alfred till Stockholm. I Heleneborg på Söder började familjen Nobel utföra provsprängningar.

En av sprängningarna gick riktigt illa, flera personer dog, däribland Alfreds bror Emil. Sprängningar inom Stockholm stads gränser förbjöds och Nobels verksamhet fick flytta till Vinterviken vid Mälaren.

Där började Alfred massproducera nitroglycerinet och 1867 tog han patent på dynamit.

Förblev ogift
Alfred levde ensam, han gifte sig aldrig. I 40-årsåldern annonserade Alfred efter en kvinna som skulle fungera som sekreterare och hushållerska.

Grevinnan Bertha Kinsky fick jobbet. Alfred och grevinnan utvecklade en djup vänskap men ganska snart lämnade Bertha Kinsky sitt arbete som Alfreds sekreterare och gifte sig i Österrike med Greve Arthur von Suttner. Men vänskapen med Alfred bestod.

Grevinnan var djupt engagerad i fredsfrågor och kom att bli en av sin tids största ledare inom fredsrörelsen. Alfred Nobel påverkades starkt av hennes åsikter och de ligger till grund för hans instiftande av fredspriset.

Grevinnan Bertha von Suttner tilldelades Nobels fredspris år 1906, tio år efter Alfred Nobels död.

Dog i San Remo
Alfred Nobel dog i Italien, i San Remo, av en hjärtattack den 10 december 1896. Då hade han startat fabriker och laboratorier på över 90 olika ställen i 20 olika länder och han hade tagit 355 patent.

Alfreds testemente kom att väcka stor förvåning och ifrågasattes också av hans släktingar. Men de två unga ingenjörer, Ragnar Sohlman och Rudolf Liljequist, som bevittnat testamentet bildade Nobelkommittén, den organisation som skulle förvalta Alfred Nobels pengar och samordna de olika prisorganisationerna.

De lyckades tillfredsställa Alfred Nobels sista önskan och fem år senare kunde de första Nobelprisen delas ut.

källa: svt.se

Advertisements