Dåligt väder vid ett bröllop brukar normalt räknas som ett dåligt omen, snö däremot förknippas med fruktbarhet och välstånd.

• Endast 1,6% av vattnet på jorden är färskvatten. Det mesta av vattnet är bundet i snö och is på polerna och på topparna av de högsta bergen. Små höjdskillnader kan göra stor skillnad.

Den 3 februari 1958 kunde säkerhetsvakter på toppen av Empire State Building i New York göra snöbollar medan det regnade på gatan 420 m nedanför.

• Det snöar bara ca 5 cm per år i Antarktis.

Eskimåer har mer än 20 ord för att beskriva snö.

• Under sommaren 1816 föll det regelbundet snö i USAs norra delar.

Glass uppfanns i Kina ungefär 2000 år f Kr då kineser packade in en mjölk och ris blandning i snö.

• Den romerske kejsaren Nero (ca 62 e Kr) skickade upp slavar i Appeninerna för att ta ner nysnö till de kungliga köken där man sedan smaksatte snön med frukt och honung.

Francis Bacon (1561-1626) dog då han försökte finna en bättre metod för att bevara mat. Han drog på sig en allvarlig förkylning då han experimenterade med att bevara en kyckling genom att packa den full med snö.

• Vad man vet dröjde det till den 18 februari 1979 innan snö föll i Sahara. En halvtimmeslång snöstorm drog fram genom södra Algeriet. Inom några få timmar hade dock snön smält bort.

via Goodies

Advertisements